Kuih Seri Kaya Bakar (using the Philips Airfryer)
Marina Mustafa
Kuih Seri Kaya
Bakar (using the Philips Airfryer)
Ingredients/Ramuan
·
¾ cups plain flour
·
1 cup thick coconut milk
·
5 pandan leaves, blended with ¼ water and
strained for the juice
·
½ tsp green colouring
·
4 large eggs, beaten
·
¾ cups caster sugar
·
2 tbsp ghee, melted
·
½ tsp cinnamon powder
·
1 tbsp sultanas
·
¾ cawan tepung gandum
·
1 cawan santan pekat
·
5 daun pandan, dikisar bersama ¼ cawan air,
perah jusnya
·
½ sk pewarna hijau
·
4 telur besar, dipukul
·
¾ cawan gula kaster
·
2 sb minyak sapi, dicairkan
·
½ sk serbuk kayu manis
·
1 sb kismis
Method/Cara
1.
Beat eggs, sugar, pandan juice and green
colouring together in a large bowl.
2.
Pour in the coconut milk
3.
Put in the flour gradually and beat till well
combined until it becomes a smooth batter.
4.
Heat a small cake tin on the preheated Philips
Airfryer at 180°C.
5.
When the tin is heated up, put in the ghee.
6.
Pour in the Seri Kaya batter into the tin till ¾
full.
7.
Bake in the Philips Airfryer for 12 minutes.
8.
After 7 minutes or when the Seri Kaya Bakar is ¾
cooked, sprinkle with cinnamon powder and sultanas.
9.
Bake for another 5 minutes, and it is then ready
to serve.
1.
Masukkan telur, gula, pewarna hijau dan jus di
dalam mangkuk besar. Pukul sehingga sebati dan ringan
2.
Masukkan tepung dan santan berselang sehingga
semua tepung dan santan digunakan
3.
Panaskan tin kuih atau bekas tembaga pecah lapan
di dalam Philips Airfryer yang dipanaskan sehingga 180°C.
4.
Apabila tin sudah panas, tuangkan sapi minyak ke
dalam tin.
5.
Tuangkan adunan Seri Kaya, ke dalam tin sehingga
¾ penuh.
6.
Bakar di dalam Philips Air Fryer selama 12
minit.
7.
Apabila Seri Kaya itu sudah ¾ masak, taburkan
serbuk kayu manis dan kismis diatasnya.
8.
Bakar selama 5 minit lagi, dan ia sedia
dihidangkan.
Comments
Post a Comment