Lemang (using the Philips All-in-One Pressure Cooker)
Marina Mustafa
Lemang (using the Philips
All-in-One Pressure Cooker)
Ingredients
·
2 cups glutinous rice, washed and drained
·
2 cups coconut milk
·
¼ cup water
·
1 tsp salt
·
2 pandan leaves, knotted
·
5 pcs 10” x 8” banana leaves
·
10 bamboo sticks toothpicks
·
2 cawan beras pulut, dibasuh dan ditoskan
·
2 cawan santan
·
¼ cawan air
·
1 sk garam
·
2 helai daun pandan, diikat
·
5 keping daun pisang, dipotong sebesar 10” x 8”
·
10 lidi 1 inci panjang
Method
1.
Open the lid of the Philips All-in-One Pressure
Cooker (Philips AIOPC)
2.
Press SEAR HIGH HEAT and then press START
3.
Soften the banana leaf by placing it in the
heated inner pot
4.
Set the wilted banana leaves aside for later use
5.
Put the glutinous rice into the Philips AIOPC
inner pot
6.
Season with salt
7.
Pour in the coconut milk
8.
Put in the pandan leaves and give a quick stir
9.
Close the lid and turn the knob towards SEAL
10. Press
the RICE setting and press START
11. When
it’s ready, release the pressure.
12. Scoop
4 tbsp of the cooked glutinous rice onto the wilted banana leave
13. Compress
the rice into a roll using the banana leaf and bamboo mat
14. Seal
the sides of the banana leaf with bamboo sticks
15. Press
SEAR HIGH TEMP and then START
16. Place
the rolled lemang into the inner pot to sear all sides
17. When
the outer skin is slightly crisp, lift it up onto a board and allow to cool
slightly
18. Remove
the banana leaf and slice the lemang into 1-inch discs
19. Serve
with rendang or serunding
1.
Buka tudung Philips AIOPC
2.
Tekan SEAR HIGH HEAT dan tekan START
3.
Masukkan daun pisang ke dalam periuk supaya daun
dapat dilayukan
4.
Ketepikan daun pisang yang sudah dilayukan untuk
menggulung lemang nanti
5.
Untuk memasak pulut, masukkan beras pulut
kedalam periuk Philips AIOPC
6.
Masukkan garam dan tuangkan santan dan air ke
atas beras. Gaulkannya bersama.
7.
Letakkan daun pandan ke dalam periuk dan
tutupkan tudung.
8.
Pusingkan knob Philips AIOPC kea rah SEAL.
Tekankan RICE
9.
Apabila pulut sudah masak, lepaskan pressure dan
buka tudung AIOPC
10. Sendukkan
4 sb pulut ke atas daun pisang dan tekannya membujur dan mampat.
11. Kelimkan
tepi daun pisang dengan lidi.
12. Tekan
SEAR HIGH TEMP dan START
13. Letakkan
lemang dalam periuk
14. Pusing-pusingkan
lemang supaya ia dibakar kesemua bahagian luaran lemang
15. Apabila
sudah dibakar, keluarkan dari periuk dan sejukkan seketika sebelum dipotong
16. Hidangkan
bersama rendang atau serunding.
Comments
Post a Comment